Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Οι 7 άξονες του μοντέλου διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα

 

Άξονας 1
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας, επανεκκίνηση της οικονομίας και νέο επενδυτικό περιβάλλον

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν και αναγκαία, δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας. Αυτό που χρειάζεται είναι σταθερή κυβέρνηση, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, προώθηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες και σταδιακή, λελογισμένη, μείωση των φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο σταθερού φορολογικού συστήματος.


 

Άξονας 2
Οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους και σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών

Το δημόσιο χρέος για να είναι βιώσιμο πρέπει η χώρα να πάψει να δημιουργεί πρωτογενή ελλείμματα και πρέπει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με αυτές τις δύο προϋποθέσεις – που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τις επιτύχουμε όταν οι πολίτες μάς εμπιστεύονται τη διακυβέρνηση του τόπου – απομένει η ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους και πιστωτές μας. Αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup (Νοέμβριος 2012 και Μάιος 2014) και της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ (Ιούλιος 2015), με σταθερά, χαμηλά, επιτόκια και επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής, ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας να είναι μακροχρόνια βιώσιμο, επιτρέποντας το ταχύτερο δυνατό την έξοδο της χώρας στις αγορές για την αναχρηματοδότησή του, με λογικά επιτόκια που δεν θα εκτροχιάζουν τον Προϋπολογισμό και θα απελευθερώνουν πόρους για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.


 

Άξονας 3
Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας

Αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, επενδύουμε στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία που συνιστούν ατμομηχανές για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αναμφισβήτητα, κεντρική θέση κατέχουν ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η πρωτογενή παραγωγή και η ναυτιλία. Στον τουρισμό στοχεύουμε στην ποιοτική του αναβάθμιση αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα και από την ανάδειξη των διαφορετικών μορφών του: χειμερινός, ιατρικός, θρησκευτικός τουρισμός. Στον πολιτισμό, αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, του εθνικού μας πλούτου που συνδέεται και με τον τουρισμό, επιδιώκουμε την αρμονική συνύπαρξη της προστασίας, της ανάδειξης και της προβολής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής παράδοσης. Στην πρωτογενή παραγωγή, άμεσος στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, με ενίσχυση της μεταποίησης και της εξωστρέφειας στις διεθνείς αγορές. Στη ναυτιλία, που τόσα πολλά πρόσφερε και προσφέρει, δεν αρκούμαστε στην αναγνώριση της ηγέτιδας παρουσίας της σε κάθε γωνιά του πλανήτη και στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου ναυτιλιακού κέντρου στη χώρα μας.


 

Άξονας 4
Αναμόρφωση του Κράτους, ενός Κράτους επιτελικού, ρυθμιστικού, φιλικού προς τον πολίτη, υποστηρικτικού προς την ανάπτυξη

Αυτό απαιτεί ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την ενίσχυση της διαφάνειας, την εδραίωση ενός διαφανούς πλαισίου αξιοκρατίας. Κεντρικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής αποτελούν, η θέσπιση ενός ενιαίου αριθμού μητρώου για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, η καθιέρωση παντού συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.


 

Άξονας 5
Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Στοχεύουμε στην  χωρίς άλλη καθυστέρηση αξιοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης του ΕΣΠΑ που αφορούν τουλάχιστον 150.000 συμπολίτες μας το χρόνο, την προώθηση των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης νέων πτυχιούχων, τη διατήρηση, επέκταση και καθολική εφαρμογή σε όλη τη χώρα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Καθοριστική για την κοινωνική συνοχή είναι η υψηλής ποιότητας Υγεία και η καθολική πρόσβαση σε αυτή, με εξορθολογισμό των δαπανών υγείας αλλά και με αντιμετώπιση των μεγάλων κενών στις οργανικές θέσεις.


 

Άξονας 6
Εξωτερική πολιτική και άμυνα της χώρας

Η ασφάλεια, η εδαφική ακεραιότητα, τα δίκαια και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει παντού και πάντα τα αληθινά συμφέροντα της Πατρίδας. Και εξασφαλίζει ότι εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα τα υπηρετούν.


 

Άξονας 7
Θεσμική εμβάθυνση και συνταγματική αναθεώρηση

Θεσμικές αλλαγές που θωρακίζουν τη Δημοκρατία, αντιμετωπίζουν χρόνιες αγκυλώσεις, υπηρετούν βασικά ζητούμενα της εποχής μας όπως η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, η οικονομική ανάπτυξη, δεν μπορεί να περιμένουν άλλο. Μετά από τις τρείς κάλπες που στήθηκαν μέσα στο 2015, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες στέλνουν στη Βουλή τους αντιπροσώπους τους για να λύνουν τα προβλήματα, όχι για να μεταφέρεται πάλι στον πολίτη η ευθύνη κάθε τρείς και λίγο ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα εκάστοτε μικροπολιτικά συμφέροντα. Ο τόπος έχει ανάγκη σταθερής διακυβέρνησης, όχι εκλογές κάθε έξι μήνες. Και αυτό πρέπει να το εξασφαλίσουμε. Όπως πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη-κρατικών Πανεπιστημίων που και Έλληνες φοιτητές θα συγκρατεί στο εσωτερικό και αλλοδαπούς φοιτητές θα προσελκύει. Αναθεώρηση χρήζει και το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής, ενώ είναι αναγκαία η θεσμική θωράκιση του ρόλου της Βουλής και των σχέσεών της με την κυβέρνηση.